Model Cash-on-Delivery – isplata za potvrđenu narudžbu: Kako funkcioniše i zbog čega je dobra opcija?

Model Cash-on-Delivery – isplata za potvrđenu narudžbu: Kako funkcioniše i zbog čega je dobra opcija?

Collect on Delivery ili Cash on Delivery – plaćanje pouzećem – je forma prodaje kada kupac plaća proizvode prilikom dostave, kuriru. Proces izgleda ovako:

 

  1. Potencijalni kupac vidi vašu reklamu i klikne na nju.
  2. Otvara se prodajna stranica (landing page), na kojoj kupac ostavlja svoje ime i broj telefona.
  3. Lokalni call-centar kontaktira potencijalnog kupca.
  4. Kada potencijalni kupac potvrdi dostavu proizvoda putem telefonskog poziva, naš publisher (affiliate marketer) će videti uvećanje balansa na svom AdCombo nalogu.
  5. Kurir dostavlja proizvod kupcu.
  6. Kupac plaća proizvod kuriru.

Postoji rizik da će kupac odbiti da prihvati robu kada je kurir dostavi na adresu, ali troškove ovog rizika snosi affiliate mreža.

Trenutno većina affiliate CPS mreža nudi ponude gde je lead prihvaćen nakon prodaje proizvoda, prodaje trail verzije proizvoda, prodaja proizvoda uz prethodno plaćanje bankovnom karticom putem interneta. Iako je ovaj metod prodaje veoma ugodan za affiliate mreže, proizvođače i preprodavce proizvoda jer se umanjue rizik da krajnji kupac neće stvarno platiti proizvod, postoje skrivene opasnosti. Prikazaćemo vam neke od tih opasnosti i kako ih izbeći, koristeći COD model.

Prednosti za Advertisere (proizvođače, veleprodaje):

Malverzacije sa karticama – svima je poznato da „kupci“ mogu koristiti ukradene ili hakovane kreditne kartice. Ovo je kriminalni prekršaj u velikom broju zemalja.

CPS mreže i advertiseri za koje je utvrđeno da rade sa karticama koje su ukradene ili hakovane, mogu dospeti u duge i neprijatne pravne procese. Zbog toga je COD često mnogo bolji izbor.

Prednosti za Kupce/klijente

Internet sadrži beskrajan izbor iznenađenja za one koji se odluče za online kupovinu: od dostave pogrešnih proizvoda do krađe identiteta. COS – plaćanje pouzećem, omogućava da se izbegnu ovakvi problemi.

Kod plaćanja pouzećem, nema potrebe da se plaća pre dostave niti da se na internetu ostavljaju poverljivi podaci, kao što je broj kartice, adresa, ime…

Takođe, u Tier-2 zemljama (u koje spadaju i neke od balkanskih zemalja – Srbija i BiH), u kojima su ovakve ponude veoma popularne, nemaju razvijene sisteme plaćanja za VISA, MasterCard i ostale kartice. U ovom slučaju, proizvodi koji se plaćaju pouzećem su veoma popularni. Zbog toga imamo slučaj da su AdCombo ponude izuzetno popularne u azijskim zemljama i zemljama istočne Evrope.

Prednosti za Publishere – marketere: više konverzija

Jednostavno rečeno, naši publisher imaju korist od svega navedenog u listi prednosti za proizvođače/veleprodaje/advertisere.

Na primer, publisher dobija više lidova jer potencijalni kupac ima više poverenja i rado naručuje proizvode koje ne mora unapred platiti putem interneta.

Dodatna pogodnost je što naši affiliate marketeri imaju mogućnost da isprobaju promocije u mnogo više zemalja i za nove, atraktivne GEO lokacije. Mnogo je teže imati uspešnu konverziju u npr. azijskim zemljama, ukoliko ponuda zahteva plaćanje kreditnom karticom putem interneta, nego kada kupac ima mogućnost plaćanja pouzećem, prilikom dostave. Ovo se najpre odnosi na Tier 2 zemlje u kojima je i konkurencija manja, traffic nije skup kao u Tier 1 zemljama, kao što su USA i UK a broj konverzija je mnogo veći. Šta bismo više mogli poželeti…

Una AdCombo
una@adcombo.com

Affiliate Manager at AdCombo

No Comments

Post A Comment