Affiliate vs. Affiliate mreža. Problemi sa povjerenjem

Affiliate vs. Affiliate mreža. Problemi sa povjerenjem

Affiliate tj. partnerski marketing je plodno tlo za razne vrste prevara. Prevare se mogu pojaviti sa bilo koje strane – od webmastera ili partnerskih (affiliate) mreža (ili čak obje strane). Kako se nositi s tim?

Šta tačno donosi rizik?

Za početak, partneri u svakom poslu trebaju biti upoznati sa svim mogućim rizicima tj. šta mogu izgubiti u slučaju neuspjeha. Kada to shvate, mnogo je lakše nositi se s neuspjesima. U partnerskom marketingu rizikuju posrednici, ali njihovi gubici nisu nikada pobijedili probleme kada su u pitanju majstori za prevare. Provjerite:

Rizici affiliate marketera

 • Partnerske mreže love u mutnom.
 • Mreže odgađaju plaćanje (ponekad, nažalost, i ne plaćaju).
 • Webmaster pokaže šablon za zaradu affiliate menadžeru i informacije procure. Za posljedicu, takav šablon više ne ostvaruje profit. Nažalost.

To baš i nije zanimljivo, zar ne? Međutim, sa partnerskim mrežama je još gore. Webmasteri ugrožavaju vlastitu sigurnost i izvore, dok mreže imaju mnogo veću odgovornost prema svojim partnerima i posrednicima.

Rizici partnerskih mreža

Prvenstveno, oglašivač plaća partnersku mrežu za sve aktivnosti potencijalnih klijenata bez izuzetka. To uključuje konverzije od svih posrednika, uključujući uspješne i neuspješne. Samo jedan potencijalni klijent koji ne kupi proizvod je razlog da oglašivač posumnja u kvalitet partnerske mreže. Naprimjer, ako oglašivač otkrije par kupovina sa ukradenom kreditnom karticom, on može odbiti da plati sve aktivnosti potencijalnih kupaca. Za posljedicu, partnerska mreža će morati iz svog džepa platiti webmastere za te aktivnosti.

Drugo, mnogi oglašivači (posebno u engleskom govornom području interneta) su veoma ozbiljni u pogledu pravnih aspekata njihovog poslovanja. Bilo kakva zloupotreba na stranici oglašivača može zaustaviti ponudu, blokirati isplate i prouzrokovati mnoge iscrpne razgovore sa advokatima oglašivača. Osim toga, Can Spam Act je na snazi na teritoriji SAD-a. On obezbjeđuje spremnost na sve vrste neželjene pošte. Iako je gotovo nemoguće dokazati saučesništvo mreža u kriminalnim radnjama, pravne bitke su prilično skupe i neugodne za partnersku platformu.

Treće, svaka saradnja sa nepoštenim posrednikom utiče na reputaciju mreže. Nekako i najstrožije kažnjeni webmasteri uspiju da operu ljagu sa svojih imena. Za razliku od njih, partnerska mreža se mora sama objašnjavati i biti u nepovoljnom položaju.

Četvrto, za razliku od posrednika koji rizikuju samo svoj novac, partnerske mreže imaju mnogo veću odgovornost prema svojim saradnicima i partnerima. Svaki slučaj prevare mnogo više košta platforme nego webmastere.

Iz tog razloga, mi postavljamo mnogo pitanja prije nego se prijavite

Iz tog razloga, mi postavljamo mnogo pitanja prije nego se prijavite.

Partnerske mreže kao što je AdCombo moraju zaštititi svoje poslovanje. Zato mi pitamo svoje posrednike mnoge stvari prije registracije:

 • Statistiku saradnje sa drugim mrežama sa kojima su posrednici već sarađivali
 • Screenshot i statistiku njihovih transakcija
 • Screenshot stanja na platformi na kojoj je posrednik zakupio svoj promet
 • Čak i pristup distributivnom sistemu prometa

Zašto? Zato što partnerska mreža mora biti sigurna u promet. Ako kažete da je u pitanju AdWords promet, to mora biti samo promet iz kontekstualnog oglašavanja i ništa više. Iz tog razloga ćemo tražiti od vas screenshot računa i nekoliko ključnih riječi za pronalazak oglasa u plaćenoj pretrazi.

Neke partnerske mreže dozvoljavaju registraciju webmasterima bez ikakvih pitanja. Međutim, pitanja se pojave kada dođe vrijeme za plaćanje. Kad su isplate na čekanju, webmasteri su mnogo susretljiviji…

[Moje lice. Kad moj partnerski menadžer traži pristup mom tds-u.]

Vodič za opstanak affiliet-u (publisheru)

Affilaite-i ne vole pitanja koja su spomenuta iznad. Pošteno! Niko ne želi otkriti tajne strancu. Međutim, postoji par načina da uvjerite partnerskog menadžera bez otkrivanja načina rada:

1. Budite otvoreni i neka vam nije mrsko popuniti sve formulare

Što više infomacija pružite, vaš zahtjev će brže biti odobren. Uporedite sljedeće tekstove:

Zahtjev 1 [ Promet sa FB]

Zahtjev 2 [Koristim … mrežu za oglašavanje. Ciljana publika se bira u zavisnosti od ponude. Planiram dobijati oko 200-400 jedinstvenih klikova dnevno. Moja specijalizacija su ponude zabavnog karaktera. Koristim preland stranice na svojim domenama. Pokazat ću ih kada počnem slati promet.]

I, šta mislite? Koji zahtjev će biti bolje obrađen?

2. Komunicirajte sa svojim menadžerom

Često se čini da podrška mreže ignoriše pitanja webmastera ali, ustvari, posrednici ignorišu svog partnerskog menadžera mnogo češće. U većini slučajeva, samo jedan iskren razgovor može probiti led. Ako se ne osjećate ugodno, nemojte odmah napuštati partnerski program, samo razgovarajte o tome sa svojim menadžerom.

3. Nemojte skrivati svoje pravo ime

Vaša komunikacija treba biti iskrena. Kad popunite formular, ne pokušavajte se izdvojiti lažnim imenima poput „Stub“ ili „Posao“. Menadžeri će slabo cijeniti vaš smisao za humor, više će ga smatrati sumnjivim.

4. Napravit Skype account

I dodajte svog affiliate menadžera u kontakte. Bezbroj zahtjeva za podršku preko emaila vam neće olakšati život.

5. Ponudite svoja rješenja

Partnerski (affiliate) marketing zahtijeva obostranu saradnju. Ako imate nekih ideja kako poboljšati partnersku mrežu, podijelite ih s našim timom za podršku. Svaki posao mora biti fleksibilan, a partnerski program će vam rado pomoći u rješavanju vaših problema.

 • Ako možete povećati broj potencijalnih klijenata ali želite bolje plaćanje – pitajte svog menadžera!
 • Ako možete povećati broj potencijalnih klijenata ali želite učestalije isplate – nemojte šutiti!
 • Imate promet za određenu vrstu ponude ali mreža ih nema? Recite svom partnerskom menadžeru da pronađe ponudu za vas.

6. Recite istinu svom menadžeru

Nemojte pokušavati prevariti tim za podršku i miješati želje i realnost.

 • Ako nemate iskustva samo recite da ga želite steći.
 • Ako nemate statistiku isplate, recite im da ćete raditi na tome je obezbijedite.
 • Ako ponuda ne podržava vašu vrstu prometa, recite to svom menadžeru, možda nagovori oglašivača da prihvati vaš promet!

7. Ne budite drski

Ne možemo vam odmah pružiti bolje isplate, češće isplate ili neke druge pogodnosti ako ste se tek registrovali na našu mrežu. Sve dobre stvari dođu onima koji su strpljivi – strpljen spašen. Hvala na razumijevanju.

8. Ne paničite

Ako vas partnerski program pita za vaš promet, ne paničite. Jedino što njih, ustvari, zanima je postojanje navedenog prometa. Samo im pokažite screenshotove i bit će sve uredu..

Završni savjet

Sve partnerske mreže žive od svojih posrednika. Zato im je važno da su webmasteri zadovoljni, da nema nesporazuma i spremne su na kompromise. Slobodno postavljajte pitanja, vaš menadžer će se potruditi da pronađe odgovor.

U današnje vrijeme, dobar affiliate zlata vrijedi. Zapamtite da će se partnerska mreža iskreno potruditi da zasluži vaše poštovanje.

Una AdCombo
una@adcombo.com

Affiliate Manager at AdCombo

No Comments

Post A Comment